نوسازی ساختمان
قبل از اینکه به بررسی تفاوت بازسازی با نوسازی بپردازیم ابتدا باید با مفهوم هر کدام آشنا شویم. منظور از نوسازی ساختمان (Renovation)، بازگرداندن فرم فعلی ساختمان به حالت بهینه تر است. به عنوان مثال جایگزینی و ارتقای اجزای فعلی برای رسیدن به استانداردهای معماری موجود بدون اینکه طراحی اصلی اولیه تغییری کند، نوسازی است.
معمولا پروژه های نوسازی با هدف افزایش ارزش ساختمان در مرحله فروش انجام می شوند و نسبت به سایر پروژه های ساختمانی کوتاهتر بوده و به بودجه کمتری هم نیاز است. نوسازی ساختمان هیچ تأثیری روی طرح بندی و ساختار یک سازه ساختمانی ندارد یا بسیار کم است.
برای انجام نوسازی ساختمان ابتدا مواردی مثل سن ساختمان، شرایط موجود و ساختار آن مورد بررسی قرار می گیرند.
از لحاظ مهندسی و معماری فرایند نوسازی شامل:
• طراحی و برنامه ریزی: در این مرحله قسمت هایی از ساختمان که به نوسازی احتیاج دارند مشخص شده و طراح یک شمای کلی از آن تهیه می کند.
• ترمیم: در این مرحله ساختارهایی که آسیب دیده اند یا از بین رفته اند به فرم اولیه خودشان بر می گردند. به عنوان مثال اگر تجهیزات نورپردازی یا لوله کشی آسیب دیده باشند، ترک هایی روی دیوار ایجاد شده باشد یا نیاز به تقویت سقف قدیمی ساختمان باشد در این مرحله انجام می شوند.
• زیباسازی: این مرحله با هدف بهبود و ارتقای کیفی و ظاهر فضای داخلی انجام می شود. مثلا نقاشی دیوارها، پرداخت های سطحی قسمت های چوبی، پوشش کف، کاشی کاری ها، تغییر چیدمان منزل به سبک ایرانی و غیره در این مرحله انجام می پذیرد.
• جایگزینی: تجهیزات و سخت افزارهایی که قابلیت نوسازی ندارند باید با نمونه های جدید جایگزین شوند مخصوصا اگر در خصوص لوازم و سیستم های برقی باشد. به عنوان مثال هوشمندسازی ساختمان در این مرحله صورت می گیرد.
معمولا پروژه های نوسازی با هدف افزایش ارزش ساختمان در مرحله فروش انجام می شوند
بازسازی ساختمان
در بازسازی ساختمان معمولا کارهایی مثل تخریب دیوار یا ایجاد تیغه داخلی جدید، تعمیر حفرات دیوار با متریال اصلی، تغییرات در تأسیسات و سیستم های تهویه و سرمایشی – گرمایشی، کاشی کاری کف یا دیوارها، تغییر درب و پنجره ها و غیره انجام می شوند. برخی از تغییراتی که در حوزه بازسازی ساختمان هستند به مجوز شهرداری نیاز دارند مثل:
• تغییر یا جابجایی راه پله ساختمان
• تغییرات دیواربندی پارکینگ
• تخریب تیغه های داخلی و دیوارهای حامل
بنابراین از برخی جنبه ها دردسر و پیچیدگی های بازسازی ساختمان بیشتر است چرا که برخی از تغییرات نیاز به مجوز شهرداری دارند و همچنین فرم و کاربری یک فضای خاص می تواند به طور کلی تغییر کند.
تفاوت بازسازی ساختمان و نوسازی
بازسازی ساختمان و نوسازی از نظر مفهوم لغوی تفاوت اساسی با هم دارند، پس مهم است بدانید که قصد دارید خانه تان را بازسازی نمایید و یا نوسازی...
بازسازی خانه به منظور تغییر در ساختار خانه به منظور تعمیر قسمت های فرسوده و یا تطبیق با قوانین فعلی است. ممکن است در بازسازی ساختمان بتوانیم سلیقه شخصی را دخیل کنیم تا به طرح بازسازی مورد نظر برسیم؛ اما در نوسازی ممکن است در ظاهر کل خانه تغییر بوجود بیاوریم بی آنکه به ساختار و استحکام خانه کاری داشته باشیم و هدف ما دستیابی به ظاهر نو طبق سلیقه شخصی در ساختمان است در حین پروژه نوسازی نظر کارفرما حرف اول را میزند و همچنین ممکن است قسمتهایی از پروژه نوسازی وارد حوزه بازسازی شود.
ضرورت بازسازی
زندگی و یا کار در ساختمان قدیمی با چالشهایی روبهرو است زیرا اجزای سازهای ساختمانهای قدیمی ضعیف و فرسوده هستند. همچنین، بازسازی یک خانه و یا حتی اداره یا یک ساختمان تجاری، اجزای سازهای و عناصر معماری ساختمان شما را از هر نظر اعم از ظاهری و ساختاری بهبود میبخشد.
بازسازی ساختمانهای مختلف
ساختمان ها از منظر کاربری به انواع مختلفی دسته بندی میشوند این دسته ها شامل ساختمان با کاربری مسکونی، ساختمان با کاربری اداری، ساختمان تجاری، ویلا و … میباشد. این دسته بندی ها با هم تفاوت هایی دارد برای مثال ساختمان تجاری مجموعهی بزرگی است که شامل واحدهای کوچک تجاری و فروشگاههای مختلف است که افراد با سلایق مختلف از آن بازدید مینمایند. از این رو تمامی این افراد باید از نظر امنیتی و رفاهی کاملا تامین باشند، در صورتی که ساختمان تجاری این امکانات را فراهم ننماید و از حالت سرویس دهی خارج گردد باید با انجام عملیات بازسازی، سرویس دهی ساختمان بازیابی شود.
بازسازی برای هر ساختمان با هر کاربری امری اجتناب ناپذیر است که در ادامه بیشتر و تخصصی تر در مورد بازسازی ساختمان با کاربری های مختلف به گفتگو میپردازیم:
بازسازی خانه مسکونی
اگر خانهای که در آن زندگی میکنید احتیاج به مرمت دارد و یا سالها از زمان ساخت آن گذشته است و میخواهید ساختار آن را به روز کنید، باید آن را بازسازی نمایید، برای بازسازی خانه مسکونی نظر و طرح مالک حرف اول را میزند؛ در صورتی که بازسازی محدود به بخش های داخلی خانه و مجموعه کارهای سطحی است احتمالا نیاز به مجوز از شهرداری نخواهید داشت (البته اگر قصد حذف یا اضافه نمودن تیغه دیوار را ندارید)، برای بازسازی قسمت خارجی و نمای ساختمان بایدنسبت به اخذ مجوز بازسازی ساختمان از شهرداری اقدام نمایید و سپس شروع به بازسازی کنید، برای اجرای بازسازی باید پیمانکار معتبر و ماهر برای بازسازی را انتخاب نمایید، اگر در این حوزه اطلاع چندانی ندارید با شرکت های مشاور ساختمان صحبت کنید و از آنها کمک بخواهید، در صورتی که مالک هستید میتوانید تا حدودی سلیقه شخصیتان را وارد کار کنید اما باید مورد تایید پیمانکار مربوطه باشد.
بازسازی ساختمان اداری
یک مجموعه اداری شامل واحدهای مختلفی مانند واحد مالی، واحد پشتیبانی، واحد مدیریت، واحد تدارکات واحد ارباب رجوع و … است که هر کدام از این واحدها در فضای معماری مشخصی قرار داده شده اند، این فضاها از یکدیگر جدا هستند اما بنابر اقتضای فضای اداری در ارتباط مداوم با یکدیگر هستند، اگر هر قسمتی نیاز به بازسازی داشته باشد کل مجموعه درگیر بازسازی میشود. بازسازی فضای اداری باید با روح یک مجموعه اداری همگام باشد و آن را القا نماید. فضای اداری باید به نوعی باشد که بتوان چیدمان مربوط به یک فضای اداری را در آن ایجاد نمود.
بازسازی ساختمان تجاری
همانطور که در بالا اشاره شد، ساختمان تجاری کاربری خاصی دارد و از مجموعهای از واحدهای تجاری ساخته شده است که شامل رستورانها، کافی شاپ، مغازه و فضاهای تفریحی است که هر کدام در حوزهی خاصی از تجارت فعالیت دارند. یک مجموعه تجاری برای اینکه فعالیت خود را حفظ کند نیاز به این دارد که مشتریان خود را همواره داشته باشد و برای حفظ مشتریان خود باید فضایی دلنشین و مطابق با سلیقه مشتری برای آنها فراهم گردد. در صورتی که احساس میکنید فضای تجاری شما با نیازهای روز مشتریان متفاوت است یا ساختمان تجاری شما قدیمی شده است، بازسازی ساختمان گزینه مناسبی خواهد بود.
بازسازی ویلا
ساختمان ویلایی معمولا سازهای با ارتفاع محدود است که معمولا از یک یا دو طبقه ساخته شده است که در خیلی از موارد طبقه دوم دوبلکس است، خانه های ویلایی داری سقف شیروانی هستند، چون معمولا این خانهها در نقاط مرطوب و پر باران ساخته میشوند. برای بازسازی خانههای ویلایی اصلی ترین نکته تامین امکانات رفاهی و آسایش ساکنان است در صورتی که ساختمان ویلایی سرویس دهی خود را به منظور تامین رفاه و آسایش ساکنان از دست بدهد باید بازسازی انجام گیرد؛ در بازسازی ساختمان ویلایی اضافه نمودن یک فضای جدید رونق بسیاری دارد؛ برای مثال میتوان در محیط بیرونی ویلا یک استخر روباز اضافه نمود و یا در صورتی که استخر از قبل تعبیه شده است میتوان جکوزی و یا سونای خشک به همراه رختکن اضافه نمود. ایوان و تراس ساختمان ویلایی از جمله فضاهایی است که پتانسیل خوبی برای بازسازی ارائه میکند و میتوان انواع طرحهای جدید را به آن اضافه نمود تا هم از حالت قدیمی خارج شود و هم امکانی برای استراحت و آرامش افراد فراهم نماید. نکته: از آنجا که خانههای ویلایی در نقاط خارج از شهر ساخته میشوند باید رفتوآمد کارکنان و انتقال مصالح به منظور بازسازی همواره فراهم گردد.
بازسازی خانههای قدیمی و کلنگی
خانههای قدیمی از گزینههای ردیف اول و آپشنهای اصلی به منظور بازسازی ساختمان هستند زیرا در طول سالیان متمادی دچار آسیب دیدگیهایی شدهاند و فرسوده گشته اند، بسیاری از مالکان به جای تخریب ملک کلنگی خود و ساخت یک اپارتمان جدید، ترجیح میدهند بافت سنتی خانه را حفظ نموده و با انجام بازسازی و در برخی موارد نوسازی، در عین حفظ حال و هوای سنتی خانه ساختمان را برای استفاده مجدد برای سالیان طولانی تر احیا و بازیابی نمایند، اینجاست که پیمانکاران و مشاوران بازسازی وارد عرصه شده و طرحهای خود به منظور بازسازی را به مالکان و کارفرمایان ارائه میکنند، با ظهور فناوریها و مصالح نوین در حوزه بازسازی مانند انواع مصالح FRP، انواع مش و توری فایبرگلاس، ورق و لمینیت کربن، امکان بازسازی و مقاوم سازی ساختمانهای قدیمی و کلنگی به مراتب آسان تر شده است و طرحهای نوینی در این حوزه ارائه شده است.
بازسازی خانه دوبلکس
خانههای دوبلکس معمولا از یک طبقه اصلی به همراه یک نیم طبقه ساخته شدهاند که ارتباط آنها از داخل ساختمان و از طریق پلکان برقرار میشود، فضای نیم طبقه ممکن است شامل بخشهای مختلفی مانند سرویس بهداشتی و یا اتاق خواب ها باشد خانه های دوبلکس معمولا جزو ساختمان های دوبلکس محسوب میشوند و برای بازسازی آنها باید از روشهای نوین بازسازی و متریال با کیفیت استفاده نمود.